Συμμετέχει σε: Κύρια οδός ντοπαμίνης στον εγκέφαλο
- στου εγκεφάλου το σύστημα επιβράβευσης, που δημιουργεί το αίσθημα ευχαρίστησης και λειτουργεί ως του εγκεφάλου το "αισθάνομαι καλά"
- κίνητρο,
- εθισμούς (Tortora & Derrickson, 2014).
- συντονισμό των κινήσεων του σώματος (κινητικές λειτουργίες του σώματος)
Έχει την ικανότητα να δρα είτε ως ανασταλτικός είτε ως διεγερτικός νευροδιαβιβαστής, ανάλογα με τη συγκεκριμένη θέση στην οποία συνδέεται, και μπορεί να αλλάξει τις συναισθηματικές μας καταστάσεις.
Καθώς τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται όταν συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που μας φέρνουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση, το πολύ υψηλό επίπεδο μπορεί να γίνει επιζήμιο για την υγεία μας. Δυσανάλογα υψηλότερα επίπεδα μπορεί να μας κάνουν να γίνουμε υπερδιεγερμένοι στο περιβάλλον μας ή να προκαλέσουν διαταραγμένη σκέψη, που είναι όλα χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας.
Δυσλειτουργία ντοπαμίνης εμπλέκεται σε ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά, η σχιζοφρένεια, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Χάντινγκτον. (Niyonambaza et al, 2019). Για παράδειγμα, η νόσος του Πάρκινσον, η οποία είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που οδηγεί σε τρόμο και βλάβες στην κινητική κίνηση, προκαλείται από την απώλεια των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης συνδέονται με έλλειψη εστίασης, γνωστικά προβλήματα όπως π.χ μείωση μνήμης και μάθησης, καταναγκασμούς, εθισμός, και απώλεια ικανοποίησης σε προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να έχει ένα ουσιαστικό αντίκτυπο στη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.