Τύποι Μνήμης

(βασισμένο στη θεωρία των Richard Atkinson και Richard Shiffrin)

  • Αισθητηριακή Μνήμη

Η αισθητηριακή μνήμη είναι το πιο πρώιμο στάδιο της μνήμης. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι αισθητηριακές πληροφορίες από το περιβάλλον αποθηκεύονται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γενικά για όχι περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο για οπτικές πληροφορίες και 3 ή 4 δευτερόλεπτα για ακουστικές πληροφορίες. Παρακολουθούμε μόνο ορισμένες πτυχές αυτής της αισθητηριακής μνήμης, επιτρέποντας μερικές από αυτές τις πληροφορίες να περάσουν στο επόμενο στάδιο: τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

  • Βραχυπρόθεσμη μνήμη

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη, γνωστή και ως ενεργή μνήμη, είναι η πληροφορία που γνωρίζουμε ή σκεφτόμαστε αυτήν τη στιγμή. Ενώ πολλές από τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις μας ξεχνιούνται γρήγορα, η προσοχή σε αυτές τις πληροφορίες της επιτρέπει να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο: τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Οι περισσότερες από τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στην ενεργή μνήμη θα διατηρηθούν για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

Ο όρος «βραχυπρόθεσμη μνήμη» χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με τη «λειτουργική μνήμη», η οποία αναφέρεται στις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση, οργάνωση και χειρισμό πληροφοριών.

  • Μακροπρόθεσμη Μνήμη

Η μακροπρόθεσμη μνήμη αναφέρεται στη συνεχή αποθήκευση πληροφοριών. Αυτές οι πληροφορίες είναι σε μεγάλο βαθμό έξω από την επίγνωσή μας, αλλά μπορούν να κληθούν στη λειτουργική μνήμη για να χρησιμοποιηθούν όταν χρειάζεται. Μερικές από αυτές τις πληροφορίες είναι αρκετά εύκολο να ανακαλέσουμε, ενώ άλλες μνήμες είναι πολύ πιο δύσκολο να προσπελαστούν.

elGreek