Κοινωνικά Νευρωνικά Δίκτυα

Όπως ισχυρίζονται οι Ralph Adolphs και Daniel Kennedyο κοινωνικός εγκέφαλος, και η δυσλειτουργία και η ανάκαμψή του, πρέπει να κατανοηθούν όχι με όρους συγκεκριμένων δομών, αλλά μάλλον με όρους αλληλεπίδρασης σε δίκτυα μεγάλης κλίμακας» και ότι «καμία κοινωνική διαδικασία δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία μόνο δομή. Αντίθετα, απαιτείται μια δικτυακή άποψη της λειτουργίας του εγκεφάλου» (Kennedy, Adolphs, 2012, 559–572/1).

Για να προσδιορίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κοινωνική συμπεριφορά, οι Daniel Kennedy και Ralph Adolphs (2012) ανασκόπησαν μελέτες βλαβών ασθενών με εγκεφαλική βλάβη και ενεργοποίηση fMRI σε υγιείς συμμετέχοντες. Το μέρος Α στο παρακάτω σχήμα παραθέτει μεμονωμένες εγκεφαλικές δομές που εμπλέκονται στην κοινωνική συμπεριφορά και το μέρος Β χαρακτηρίζει τέσσερα κοινωνικά δίκτυα εγκεφάλου που ενώνουν αυτές τις περιοχές μεταξύ τους:

  1. Δίκτυο Αμυγδαλής. Περιλαμβάνει τον τροχιακό μετωπιαίο φλοιό, τον κροταφικό φλοιό και την αμυγδαλή. Οι λειτουργίες αυτού του δικτύου κυμαίνονται από την ενεργοποίηση συναισθηματικών αντιδράσεων έως την ανίχνευση κοινωνικά σχετικών ερεθισμάτων.

Ο σημαντικός ρόλος της αμυγδαλή στην κατασκευή και συντήρηση κοινωνικών δικτύων έχει επίσης επιβεβαιωθεί από τους Jones et al. (2020). Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η αμυγδαλή θεωρείται ότι παρακολουθεί οπτικά σήματα σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όπως π.χ ερεθίσματα προσώπου, χειρονομίες και εκφράσεις (Bickart et al, 2011, 2012). Μια μεγαλύτερη αμυγδαλή παρέχει σε ένα άτομο πλεονεκτήματα στην επεξεργασία μη λεκτικών κοινωνικών σημάτων (Bickart et al, 2011, 2012).

Επιπλέον, η αμυγδαλής παρακολουθεί την αξία ανταμοιβής που προκαλείται από την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα άτομα με μεγαλύτερο όγκο, μεγαλύτερη πυκνότητα φαιάς ουσίας ή υψηλότερο επίπεδο ενεργοποίησης της αμυγδαλής τείνουν να αντιλαμβάνονται την κοινωνική αλληλεπίδραση ως πιο ενδιαφέρουσα και μεγαλύτερης αξίας ανταμοιβής, κάτι που με τη σειρά του τους ωθεί να αναπτύξουν περισσότερες κοινωνικές σχέσεις (Bickart et al, 2012; Zerubavel et al, 2015; Liu et al, 2019).

Η λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ της αμυγδαλής και του μετωπιαίου φλοιού (OFC) είναι ζωτικής σημασίας για αναγνώριση εκφράσεων προσώπου, ανάπτυξη κοινωνικής στρατηγικής, επεξεργασία κοινωνικής ανταμοιβής, προκοινωνική συμπεριφορά, κ.λπ. (Hampton et al, 2016; Kwak et al, 2018). Οι ερευνητές γενικά συμφωνούν ότι η λειτουργική συνδεσιμότητα αμυγδαλής-OFC προβλέπει σταθερά και θετικά τις διαφορές στο μέγεθος του κοινωνικού δικτύου μεταξύ των ατόμων (Hampton et al, 2016· Kwak et al, 2018).

Ένα άλλο μη λεκτικό ερέθισμα, που έχει αντίκτυπο στο δίκτυο της αμυγδαλής είναι η όσφρηση – είναι ένας τύπος κοινωνικού σήματος που μεταφέρει πληροφορίες για ένα άτομο, όπως φύλο, ασθένεια και συναισθηματική κατάσταση, επομένως, τα άτομα με υψηλή οσφρητική ευαισθησία μπορούν να αναγνωρίσουν κοινωνικά σήματα η μυρωδιά του σώματος των άλλων, η οποία είναι αγώγιμη στην κοινωνική αλληλεπίδραση (Zou et al, 2016). (Han, 2021).

  1. Mentalizing network. This collection of structures related to thinking about the internal states of others includes the support temporal sulcus and anterior temporal cortex, providing a mechanism for understanding others’ actions.

Η νοητοποίηση είναι ένας όρος που μερικές φορές χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τη θεωρία του νου (ToM), και οι δύο αναφέρονται συνήθως στις γνωστικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην κατανόηση των προθέσεων, των επιθυμιών ή των πεποιθήσεων ενός άλλου ατόμου. Το «δίκτυο νοοτροπίας» περιλαμβάνει περιοχές του εγκεφάλου που έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιούνται όταν κάποιος σκέφτεται τις ψυχικές καταστάσεις ενός άλλου ατόμου. (Kilroy, Aziz-Zadeh, 2017)

Η διανοητικότητα επιτρέπει την ικανότητα να συμπαθούν και να συνεργάζονται με τους άλλους, να ερμηνεύουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά των άλλων και ακόμη και να εξαπατούν τους άλλους όταν είναι απαραίτητο (Mitchell, J., Heatherton, T., 2009: 955).

Άτομα με μεγαλύτερο OFC (κογχικός μετωπιαίος φλοιός) έχουν υψηλότερη ικανότητα διανοητικότητας και επομένως πιο πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις (Powell et al., 2012).

Το PFC είναι η βασική περιοχή του εγκεφάλου στο δίκτυο νοητοποίησης. Το vmPFC (κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός) και το OFC εμπλέκονται στο συναισθηματικό μέρος της θεωρίας του νου και είναι κυρίως υπεύθυνα για την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων.Abu-Akel, Shamay-Tsoory, 2011) (Han et al, 2021).

  1. Δίκτυο ενσυναίσθησης. Οι δομές που εμπλέκονται όταν τα άτομα συμπάσχουν με τους άλλους περιλαμβάνουν το νησιωτικό και τον τριχωτό φλοιό. Το δίκτυο ενσυναίσθησης μπορεί να αποδώσει προθέσεις σε άλλους, κάτι που εμείς οι άνθρωποι κάνουμε αυτόματα. Πράγματι, οι άνθρωποι φαίνονται αναγκασμένοι να αποδίδουν προθέσεις και άλλα ψυχολογικά κίνητρα ακόμη και σε μη ανθρώπινα όντα και σε αφηρημένα κινούμενα σχέδια.

Ένας από τους σημαντικούς ρόλους του AIC (πρόσθιος νησιωτικός φλοιός) είναι η επεξεργασία διαπροσωπικών συναισθηματικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της συμπάθειας, της ενσυναίσθησης και της κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων (Pillemer et al, 2017; Spagna et al, 2018). (Han et al, 2021).

  1. Μίμηση/διέγερση/δράση – δίκτυο αντίληψης. Ενεργοποιημένο κατά την παρατήρηση των ενεργειών άλλων, αυτό το δίκτυο περιλαμβάνει τα συστήματα κατοπτρικών νευρώνων του βρεγματικού και προκινητικού φλοιού (αναλυτικά στο Σχήμα Β) και πιστεύεται επίσης ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ιδέας μας για τον εαυτό μας. (Kolb, Whishaw, 2007, 569-70)

Το σύστημα των κατοπτρικών νευρώνων είναι κυρίως υπεύθυνο για την υποστήριξη της μίμησης και την κατανόηση των πράξεων των άλλων ανθρώπων (Ikeda et al., 2019). Περιοχές του εγκεφάλου όπως η κατώτερη μετωπιαία έλικα (IFG), ο κατώτερος βρεγματικός λοβός (IPL) και το STS εμπλέκονται στο σύστημα του κατοπτρικού νευρώνα.

Το pSTS (οπίσθια ανώτερη κροταφική αύλακα) είναι εξειδικευμένο για την κατανόηση και τη μίμηση των μη λεκτικών κοινωνικών σημάτων άλλων, όπως π.χ. κινήσεις του σώματος, βλέμμα των ματιών, και κινήσεις του στόματος (Deen, Saxe, 2019).

elGreek