Οι φυσιολογικές διεργασίες που επηρεάζονται από την άρρητη μνήμη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: απόδοση, επίπεδο διέγερσης, χρόνο αντίδρασης, εξοικείωση και ταχύτητα επεξεργασίας του θαλάμου (στον εγκέφαλο).
Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ για την άρρητη συνειρμική μνήμη είναι το priming, το οποίο αναπτύχθηκε από την Kutas & Hillyard το 1980[1]. Το priming χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί εάν μια λέξη ή εικόνα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το υποκείμενο ανταποκρίνεται σε ένα άλλο ερέθισμα, υποδεικνύοντας έτσι ότι έχουν συναντήσει προηγουμένως τη λέξη ή την εικόνα στο παρελθόν.
Ένα παράδειγμα priming είναι όταν εμφανίζεται σε ένα άτομο μια εικόνα ενός αυτοκινήτου και στη συνέχεια του ζητείται να προσδιορίσει μια δεύτερη εικόνα που σχετίζεται με κάποιο τρόπο (π.χ. ένα άλλο αυτοκίνητο). Εάν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το σωστό ταίριασμα γρηγορότερα από ό,τι αν δεν είχαν δει ποτέ την πρώτη εικόνα, τότε θεωρείται απόδειξη ότι η πρώτη εικόνα ώθησε το άτομο να αναγνωρίσει τη δεύτερη.
Ρητή Συνειρμική Μνήμη
Η ρητή συνειρμική μνήμη βασίζεται στη συνειδητή ανάμνηση πληροφοριών ή γεγονότων. Υπάρχουν δύο τύποι ρητής συνειρμικής μνήμης: η επεισοδιακή και η σημασιολογική[1].
Επεισοδιακές αναμνήσεις είναι η ανάκληση συγκεκριμένων προσωπικών εμπειριών, όπως μια επέτειος γάμου
Σημασιολογικές μνήμες αναφέρεται σε γεγονότα για τον κόσμο, όπως το να γνωρίζετε ότι το Παρίσι βρίσκεται στη Γαλλία.